fredag 21 oktober 2011

Khadaffi är död! Leve Khadaffi!



Det var en mörk dag igår för alla anti-imperialister. Hemma hos oss skrek en kär vän rakt ut när hon fick dödsbudet och jag själv släppte ett par tårar i eftermiddags. Hur kan det vara så, det kräver en förklaring, jag misstänker att även bland den lilla skara som läser denna blogg tycker flera att vi är "dumma i huvet". 


Khadaffi har gått fån att vara en patriot som nationaliserade oljan på på 60-talet till en skurk och sen till en hjälte. Han representerade under sitt liv från början vad jag förstår den nationella borgarklassen i Libyen, därefter förföll han som ALLA dessa nationella kapitalister ALLTID gör och gav efter mer och mer för imperialisterna och sålde de facto ut landet bl.a. till Italien. Jo, det spelar roll var pengarna från oljan tar vägen, eller hur? 


När världens mest effektiva förintelsemaskin sedan går till angrepp mot en förtryckt nation och han modigt ställer i ledningen för motståndet då är han åter en patriot som är på folket sida. För det spelar som sagt roll var pengarna tar vägen, hur blir det nu med fri sjukvård och bostad åt alla i det ny-liberala helevete a lá Irak som de skapar? Den borgerliga demokrati som de bygger upp kommer alltid vara mycket passande för dem som har så mycket finansiell styrka att de OAVSETT REGERING kan styra politikens riktning i det ena eller andra landet. Det är därför som USA hatar vissa "diktaturer" så mycket, de länder som stretar emot KAN INTE HA borgerlig demokrati om de vill kunna behålla en gnutta självständighet. Låter det konstigt, jag förstår det, men argumentera gärna emot, snälla.

Demokratisk eller socialistisk revolution i Grekland?

Ja, här nedan finns lite material som inlägg i debatten. Ber om ursäkt om det är en aning obearbetat. Finns det något som tyder på att Grekland är ett självständigt land? Verkar det inte snarare som att de måste ta itu med de utländska imperialisterna först. Landet är ju ekonomiskt och militärt dominerat av utländska krafter:

-The total stock of foreign investment in Greece totaled 37 009 miljoner U.S. dollars in 2006,
-the total stock of Greek enterprises abroad totaled 17 521 miljoner U.S. dollars in 2006
-Greklands ekonomi är värd 304,865 miljoner dollar.
-Utlandsskuld 532,000 miljoner dollar.

Liten kapitalexport, stor utlandskuld och massiva utländska investeringar. USA dominerar landet politiskt och militärt, Tyskland självklart stort inflytande i kraft av den största utländska investeraren.

Halv-feodalt land? Kan inte få fram bra material om produktionsförhållanden men kan man utesluta viktiga feodala inslag: "Agriculture in Greece produces 21% of the country's wealth (in terms of GDP) and employs 23% of its workforce."

Ej bra källa men intressanta påpekanden: "First of all I think we cant speak about a country that it is national liberated when its goverment and all the goverments after her will obey US and we have a representative of the US intervesion in Greece,the US Ambassador of Greece,that is active and many times in the news you can hear for him.

About semi-feudalism,there are still rich peasants in Greece but they are in cooperation with the big bourgeoise parties and throught this cooperation we can say they have some political power over the people as leaders of the local group of the bourgeoise party they support,dont forget the economical power they have."

Varför blir det en socialistisk revolution av detta läge, kan det inte vara så att man bör vinna bönderna och söka vinna kapitalistiska element och att detta bl.a. medför att revolutionens första etapp inte blir socialistisk?

Frank