tisdag 16 augusti 2011

Skall demokrati vara en fin idé som flyger i skyarna eller skall vi fylla den med verkligt innehåll?

6 olika former av folkets makt


Perus Kommunistiska Parti (PKP) etablerade på 80-talet att man under den demokratiska revolutionen måste förstöra den gamla staten och ersätta den med ny politisk makt som kallas folkkomittéer. I dessa väljer och avsätter folket som bor inom en folkkommitté sina egna representanter, det är som vi uppfattar det verklig demokratiDessa har utvecklats till 6 olika former. Den 6:e formen som byggdes i städerna är särskilt intressant eftersom det är en fråga som handlar om hur man förbereder upproret i städerna efter att ha omringat dem från landsbygden. 


Demokratibegreppet som det används i allmänt i Sverige är ganska fattigt. Vi behöver en debatt om demokrati, skall det vara en princip som flyger som fin idé i skyarna eller skall vi fylla den med verkligt innehåll? 

1. Folkmaktens organisationskommitté
Detta är den typ man börjar med när man mobiliserar (ung. övertyga) och organiserar massorna för att bygga en folkkommitté. Detta sker inte öppet eftersom den gamla statens styrkor alltid försöker förstöra den nya makten.

2. Folkmaktens reorganisationskommitté
Den här formen använder PKP när en folkkommitté har blivit ödelagd av fienden och måste reorganiseras. Det kan bero på olika saker som t.ex. att den gamla staten har återfått kontrollen över ett område och försöker förstöra den nya makten eller att angivare och infiltratörer har angett de ansvariga kommissarierna för folkkommittéen som sedan har gripits eller mördats.

3. Paralellmaktsfolkkommitté
Denna typ används när den gamla makten inte har förstörts och den nya makten är i uppbyggnad och utvecklar sig.


4. Folkkommitté
Detta är en övergångsform för en folkkommitté innan den övergår till att bli en öppen folkkommitté. En del av folkkommitténs arbete är i detta läge ännu inte öppet.

5. Öppen folkkommitté
I denna typ av folkkommitté existerar den nya makten helt öppet. Som kan ses i i dokumentärfilmen People of the Shining Path som gjordes av brittisk TV (Channel 4) blev den gamla staten fullständigt bortsopad i dessa områden. Det betyder i de flesta fall att godsherrarnas jord blir utdelat till bönderna. Den gamla statens armé, polis och myndigheter fördrivs och byts ut mot den nya statens institutioner. Man bygger upp utbildnings- och sjukvårdsinstitutioner som utgår från folkets behov. Detta gör att många för första gången får lära sig att läsa och skriva. De infödda får möjlighet att lära sig spanska vilket betyder mycket eftersom de i århundraden har förtryckts, isolerats och nedtrycks av okunskap. Många har med den nya makten för första gången fått tillgång till grundläggande sjukvård, hälsosammare kost m.m.

6. Folkkampskommitte
Detta är den typ av folkkommitté som finns i städerna, där man också bygger upp ny makt, men i en mera dold form. Det beror på de stora skillnader som finns mellan stad och landsbygd. Ett typiskt kännetecken för en förtryckt nation, som Peru, är att det finns stora avsides belägna områden som den gamla staten inte har nått intresse för och därför heller inte har en stark närvaro. Dessa regioner har endast betydelse för den gamla staten om det finns mineraler eller annat värdefullt. I Peru ändrade sig detta under åren av folkkrig, så den gamla staten måste ägna uppmärksamhet åt dessa områden. I städerna däremot är bourgeoisien, kapitalet och produktionen koncentrerad och i Peru är detta huvudsakligen koncentrerat till Lima. Som en naturlig konsekvens av detta befinner sig den ledande klassen i revolutionen, proletariatet, där. Här bor även de utfattiga massorna i de stora slumkvarteren som omger staden. Det är framförallt i dessa områden där fattigdomen frodas som man bygger upp makten i form av Folkkampkommitter. Dessa har till uppgift att förbereda upproret som genomförs i revolutionens sista fas när man tar makten i hela landet.
För att förstå den nya maktens betydelse är det avgörande att förstå att det finns en ny politik, ekonomi och kultur som spirar. Man gör slut på det förhållandet att bonden var underkastad godsägaren som på en gång var lagstiftande, dömande och verkställande makt. Bönderna levde under medeltida förhållanden, produktionen var låg och arbetsdagen lång, svälten var utbredd och livslängden kort. Till detta kommer den grova rasism som de infödda är utsatta för. Med den nya staten gör man slut på dessa förhållanden och i stället blomstrar nu folkets makt, folkets ekonomi, politik och kultur. Det är utifrån dessa omständigheter som man måste förstå det enorma stöd som PKP kan åtnjuta. Det är därför som den nya staten har kunnat utvecklas snabbt och har kunnat försvaras.