måndag 2 maj 2011

Medlemsmöte: Bättre kultur och kontrarevolutionens ledningsstruktur samt pskylogisk krigföring

På mötet förra veckan sjöngs flera sånger, en om kärlek mellan kamrater, en annan som brukar sjungas i de befriade områdena och slutligen en förbättrad version av vår förenings sång "Deras kamp är vår". Den lilla grupp av sånger som vi har gjort och övat på under våren kommer att spelas in så att man kan lyssna på dem via denna blogg.



Därefter hölls ett föredrag om kontrarevolutionens ledningsstruktur och psykologisk krigföring. Klart är att generalen för USA:s Kommando-Syd har ett övergripande ansvar för de militära operationer som USA utvecklar i Peru. De nordamerikanska specialstyrkor som framförallt utvecklar psykologiska operationer opererar direkt från peruanska militärbaser. Den psykologiska krigföringen syftar ju till att försvaga motståndaren och i bästa fall få honom att lägga ner vapnen utan strid. Under 2008-2009 utvecklade USA en militär kampanj (operation "Nya Horisonter") som bl.a. utgick från militärbasen i Pichari som ligger i Cuzco på gränsen till Ayacucho. De delade ut mediciner i vissa områden samtidigt som de brände ner byar i andra. Som en del av den militära kampanjen utvecklade de den psykologiska krigföringen och de spred en lögnhistoria som har flera delar:

Film: De har gjort flera filmer (finns på youtube) med en skådespelare som kallar sig "José" som säger att han leder PKP. Dessutom har de gjort en film med en man som spelar PKP:s sånger som sägs vara hans bror. Inte i en en enda sång nämns  PKP:s ordförande, Gonzalo som sitter i fängelse sedan 1992 vilket hade varit naturligt eftersom man säger sig följa de principer han har etablerat på grundval av de erfarenheter man gjort i kampen.

Dokument: För att underbygga denna historia har de sedan skapat dokument som deklarerar att "Ordförande Gonzalo är förrädare".

Syftet med denna "nya " psykologiska operation är att få gerillasoldaterna att sluta tillämpa de dokument som centralkommitén antog på 1:a kongressen. Alla partimedlemmar och gerillasoldater utvecklar den ny-demokratiska revolutionen utifrån de principer som har antagits på 1:a kongressen. Om de lyckas övertyga några att ordförande Gonzalo är en förrädare så kommer det ju påverka moralen negativt och möjligen kommer några att sluta tillämpa innehållet i dokumenten från kongressen.

Det finns inget som tyder att de lyckats tortera PKP:s ordförande till att sluta fred med imperialisterna. I så fall hade de ju utnyttjat det och låtit honom resa runt och propagera för "fred" och "försoning". Därför kan ju en kampanj som driver att han är en förrädare bara på ett eller annat sätt komma från fienden.

Peru-häfte: Ett nytt häfte har tryckts upp med en artikel om psykologisk krigföring i Irak, "Psykologisk maktkamp med e-post och lögner" av Fredrik Konnander och Magnus Hägg. Frågan om psykologisk krigföring är inget som diskuteras särskilt mycket i Sverige men hoppas att vi kan utveckla debatten även i frågor som imperialisterna inte vill prata om.

Affischering: Ett 30-tal nytryckta affischer distribuerades bland kamraterna och kommer att sättas här och var från Märsta till Norsborg.

Frank