söndag 12 juni 2011

19:e juni, politiska fångar och Röda Hjälpen


I Peru högtidlighåller kamraterna "Hjältemodets dag" den 19:e juni som en dag som visar ståndaktigheten hos partimedlemmar och andra revolutionärer. Efter ha fått information om ett kommande massmord gjorde fångarna i fängelserna El Fronton, Lurigancho och Callao uppror och utkämpade en hård strid och över 400 kamrater dog då, den 19:e juni 1986. Alan García, som även var president vid den tiden, beordrade massmordet som genomfördes genom att de bl.a. sköt med svensktillverkade kanoner från havet och bombade kamraterna (som var mycket sparsamt beväpnade) från luften.
 
"Hjältar" och "hjältemod" är något som i dagens Sverige för många låter märkligt, som något ur en saga. Vi är i Sverige inte så vana vid att människor offrar sig för varandra. Vad handlar hjältemod om? Hjältemod för oss handlar om självuppoffring, att tjäna folket, att oegennyttigt ägna sitt liv åt ett högre mål och när det krävs till och med vara beredd att offra sitt eget liv. Det är ett sådant hjältemod som kom till uttryck under upproret den 19:e juni 1986.

Den 19:e juni är en dag där man uppmärksammar krigsfångarnas och de politiska fångarnas situation. Fångarna får undermålig mat, utsätts för sträng kyla, tortyr m.m (Amnestys rapport 2010 är ett skämt). Det förs hela tiden en hård kamp mot dessa de eländiga förhållanden och periodvis tvingas regimen att göra eftergifter. I Peru genomförs stödarbetet för fångarna genom Socorro Popular (Folkhjälpen) som kämpar utanför fängelserna för att förbättra de inlåsta kamraternas situation. Denna typ av organisationer kom att byggas upp över hela världen när Komintern 1922 beslutade att alla partier skulle "bistå i skapandet av organisationer som ger materiellt och moraliskt stöd till alla kapitalismens fångar i fängelse". I Sverige ägde år 1930 en stor konferens i Stockholm rum där ca 60 valda representanter för olika arbetsorganisationer och arbetsplatser närvarade. Diskussionstemat var den "expanderade fascismen i Finland" och detta möte kom att sätta startpunkten för den svenska sektionen av Internationella Röda Hjälpen. Röda Hjälpen i Sverige arbetade mycket att stödja de politiska flyktingar som flydde undan fascisterna i Finland. 1939 verkar det som organisationen av oklar anledning lades ner.

På olika håll i världen fortsätter kampen för politiska fångar och krigsfångar:

Sverige
(i Sverige har 14e maj traditionellt varit högtidsdagen):
-Revolutionära Fronten
-Anarchist Black Cross
-Kåkbladet

Tyskland (i Tyskland högtidlighåller de 18:e mars):
-Rote hilfe

Vi måste fortsätta att uppmärksamma våra kamrater i fängelserna i Peru, t.ex. så skulle vi kunna skicka någon som åker runt  till olika fängelser och samlar information genom att prata med släktingar m.fl. I Sverige behövs det en stark organisation av Röda hjälpen typ. Sverige är ett imperialistiskt land och alla organisationer som utvecklar stödarbete för demokratiska revolutioner i de förtryckta nationerna kommer förr eller senare motarbetas och förbjudas av den svenska imperialistiska staten. Detta beror på att de framgångsrika demokratiska revolutionerna kommer att sätta hela det imperialistiska systemet i gungning, de kommer helt enkelt bli tvugna att agera för att rädda sig själva. Vår organisation har inga kamrater i fängelse idag men ju framgångsrikare vi blir desto angelägnare kommer finanskapitalet och dess stat bli att låsa in oss. För att kamraterna skall härda ut i fängelserna behövs materiellt och moraliskt stöd och därför vill vi gärna bidra till att bygga upp Röda Hjälpen i Sverige.

Lyft frågan med alla som kan vara intresserade!

(Med politiska fångar menar vi fångar som har blivit "dömda för gärningar vars innehåll främst är av politisk, ideologisk art". Med krigsfångar menar vi kamrater som har blivit dömda för "gärningar vars innehåll främst är av politisk, ideologisk art" och som dessutom dömts i egenskap av att vara soldater i Folkets Befrielsearmé.).