onsdag 19 oktober 2011

Ny-demokratiska revolutioner i Europa?

Jag träffade en snubbe i fredags. Han var från Grekland och han bodde på det nybyggda Scandic Grand Central på Kungsgatan i Stockholm så han var definitivt inte fattig. Han frågade mig om jag hade hört om vad som händer i Grekland? Ja, folk gör uppror inte sant? Jo, det stämmer, sa han, och i "helgen kommer det att hända något stort, en miljon kommer att demonstrera och de kommer att attackera parlamentet.". Politikerna har försnillat alla pengar menade han, bl.a. genom att köpa t.ex. stridsflygplan flera gånger dyrare än vad de borde kosta och sedan får de själva en del av de pengar som använt för att köpa till överpris. De handlar om tiotals miljarder. Presidenten är en "american dog", "ryssarna vill lösa hela Greklands skuld mot att de fick en militärbas på en ö i medelhavet, men de fick nej. Sen sa det att de skulle göra samma sak om de fick dra en pipeline, men nej. Sen kom kineserna och sa att de också kunde lösa skulden om de fick bygga en stor hamn, men nej". "Vilka är det som gör uppror, är det mestadels arbetarklassen?, frågade jag" "Nej, det är ALLA" menade han. Det känns på sätt och vis som att prata med någon från en annan planet, attityden och upproriskheten så annorlunda jämfört med vad man normalt sett träffar på här i landet, här sitter denna överklassgrek och hoppas att de skall attackera parlamentet i ett Sverige där folket fortfarande är en smula trött. En obehaglig sak var för övrigt att han ville att Grekland skulle starta krig mot Turkiet för att kunna kontrollera ett område med oljefyndigheter, men de vill inte presidenten, för han är "en fegis". Det borde heta, "det vill inte USA för de vill att deras halv-kolonier skall kriga just där".

I Sverige finns det de som tar sitt "samhällsansvar", igår skrev Wolfgang Hansson i Aftonbladet, "Grekerna strejkar förgäves". Är det verkligen meningslöst att göra motstånd? Har denne man verkligen inte förstått att alla samhällen i världen delar sig två stora fientliga läger, om det ena lägret inte slår tillbaka (och till slut besegrar) när det blir angripet så kommer det få stryk i all oändlighet. De härskande måste låtas förstå att de kommer jobbigt om de vill sänka lönerna för ge pengarna till Tyskland och andra länder. Men Wolfgang menar kanske att man borde "diskutera frågan i god respektfull ton som vi gör här i Sverige", det vore som att be tjuven om ett samtal när han plockar plånboken ur bakfickan på dig.

Vi arbetar för att stödja ny-demokratiska revolutioner i Latinamerika men självklart också i södra och östra Europa. Grekland är inget självständigt land, när utländska makter kan diktera lägstalöner är det inte mycket kvar av självständigheten. Det första steget för Grekland måste därför vara att genomföra en demokratisk revolution där man kastar ut imperialisterna, framförallt USA. Denna revolution är inte socialistiskt och man måste respektera progressiva mindre kapitalisters intressen, det verkar faktiskt som det kan finnas sådana i Grekland.

Avslutningsvis. Det är tur att det finns sådana som Michalis som igår skrev i Wolfgangs kommentatorfält:
"Michalis
19 oktober 2011, kl 18:47
Självklart så blir det sånna reaktioner!
Det svenskar inte kan förstå är hur grekerna idag får vända 180 grader och detta UTAN att det är deras fel!
Jag skulle vilja se en trebarnsfamilj här i sverige leva på 5000 kr i månaden UTAN bidrag och innan räkningar har betalats!
Det är så lätt för alla att döma!
Det är de tidigare regeringarna som har åstakommit det som vi ser idag i grekland och inte folket!
Ni måste öppna era ögon!!!
Sätt er själva i den grekiska människans sittuation.
Greker sitter inte bara och bugar åt allt som regeringen bestämmer som det är här i Sverige.
Detta skiljer oss från djuren, det handlar inte om att folk inte vill betela skatt och anna idioti som skrivs i svensk media utan det är principen!!


Löner sänks och skatter och andra avgifter bara stiger!!!Vad ska folket göra??Det går inte runt för familjer.
Tidigare regering stal pengar och invgesterade STATENS pengar utomlands i offshorebolag och tog del av kakan!!Vart är dom idag?inte i fängelse iallfall!
Vad ska den stackars vardagsgreken göra??vem ska betala??Den som stal pengarna eller folket som inte har med dessa "investeringar" att göra?


ÖPPNA ERA ÖGON OCH ÖRON OCH TRO INTE PÅ ALLT SOM SKRIVS I MEDIA!
SLUTA VARA SÅ BLINDA!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar