tisdag 19 april 2011

Jord eller död och Hugo BlancoHugo Blanco är namnet på en peruansk politiker som ledde en kortvarig väpnad kamp på 60-talet. Jag hade hört en del om Hugo Blanco och det var inget speciellt positivt så jag började läsa hans bok "Jord eller död!" med viss skepsis och blev glatt överraskad. Inte därför att jag tror på den politik som han företrädde utan för att boken ger en målande beskrivning av de fattiga böndernas kamp mot gamonalerna (godsherrar). Gamonalerna har inflytande över polis och domstolar och utövar en direkt personlig diktatur över de bönder som arbetar på "deras" mark. Många gånger tvingas bönderna till de mest förnedrande och ohyggliga straff, som när en gamonal tvingade en kvinna att skala jordnötter tills fingrarna blödde och när hon inte klarade mer fick hon skala med munnen till den också blödde.

Hugo Blanco är i boken mycket kritisk mot de som tror att man kan tjäna folket (hans ord) genom parlamentarisk verksamhet utan våld. Han menar att det helt hopplöst att tro att man kan genomföra reformer utan att hotet om våld finns med i motståndarnas beräkningar. Vad hände sedan med Hugo? Han satt ju senare själv i parlamentet.

Hugo Blanco kallar sig själv trotskist i boken och han säger att han inte tror på "dualismen". Vad han menar med detta tycks vara upprätta ny makt. Han säger ungefär att precis som jag inte tror på socialismen i ett land så tror jag inte heller på dualismen, alltså någon slags dubbelmakt, att det skulle finnas ny makt vid sidan om den gamla staten. Revolutionen skall på något sätt ske på en gång utan att man bit för bit bryter ner den gamla staten. Det stora problemet med hans strategi är väl just det att det inte går att slå ner den gamla staten på en gång, revolutionen blir omöjlig och då är det väl lika bra att sitta i parlamentet. Eller vad säger du Hugo?

PS. Hugo Blanco har bott i Sverige och är möjligen i Sverige nu.

Frank

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar