onsdag 2 februari 2011

Reaktionens persongalleri, del I

Cipriani är mannen till vänster

I dagarna sade den peruanske ärkebiskopen Juan Luis Cipriani Thorne att för honom och katolska kyrkan är det självklart att man måste skydda livets helighet från befruktningen och framåt. Samme man har tidigare förordat dödsstraff för den peruanska revolutionens ledare och välsignat de reaktionära trupperna innan de skickats ut på landet för att mörda obeväpnade bönder.

Under sina år inom kyrkan har denne Opus Dei-medlem fört hård kamp mot allt vad befrielseteologi heter. Varje antydan om att kyrkan skulle ställa sig på de fattigas sida har bekämpats, t.o.m. jesuiternas olika sociala projekt, vilket har lett till hårda strider inom kyrkan.

Han har smugglat avlyssningsutrustning i samband med "antiterroristaktioner" där han officiellt agerat medlare; han har predikat för hela Peru om hur revolutionens väg är djävulens; han har hetsat mot icke-troende; han har sagt att alla som beskyller landets väpnade styrkor för mord är landsförrädare (trots att den reaktionära statens egna utredningar visar att så är fallet; etc, etc.

Nej, denne herre är den verklige landsförrädaren, peruan bara till namnet och geografin. En imperialistlakej som inte stannar vid någon lögn för att bevara ett Peru i fattigdom och förtryck, eller ännu hellre vrida det ytterliggare några hundra år tillbaka i tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar