lördag 29 januari 2011

USA ESKALERAR KRIGET!

“om amerikanerna vill skicka trupper för träning, eftersom de har helikoptrar och satellit- och kommunikationsintruktörer här, är de välkomna.”

     Så sa Perus president Alan Garcia den 7 september, 2010. USA har sina specialstyrkor (SEALs) på plats och flera militärbaser (Mazamari, Santa Lucia, Iquitos, Pichiari m.fl). Sedan 1992 leder de direkt sina peruanska militära marionetter (genom CIA) i kriget mot folket. Peru är ju som bekant inget självständigt land. Det är ekonomiskt och militärt underkuvat framförallt av USA-imperialismen [1] och USA ger order direkt till sina marionetter i det pågående folkmordet. President Alan Garcias uttalande ovan syftar alltså inte till att öppna dörren för amerikanerna, för dörren har stått öppen de senaste 90 åren, det syftar till att legitimera ännu fler amerikanska soldater i kriget mot folket. På landsbygden står amerikanska specialstyrkor och deras peruanska marionetter direkt mot det allt mer upproriska och kämpande folket. Nu har de kallat in den israeliske folkmördaren Israel Ziv och köpt nya stridshelikoptar för att försöka ringa in och utrota befolkningen i de av Perus Kommunistiska Parti befriade områdena med direktdemokrati och slå ner alla de tusentals demonstrationer och strejker som pågår dagligen.

[1] www.state.gov. Enligt USAs utrikesdepartement är USA den största utländska investeraren, före Storbritannien och Spanien. ”Bakground note: Peru”.

fredag 28 januari 2011

USA:s INBLANDNING I KNARKHANDELN

(fritt efter en sammanställning av författaren William Blum)


1947-51. Frankrike
USA beväpnade och finansierade korsikansk maffia i Marseille för att ta kontrollen över fackföreningarna från kommunisterna vilket gjorde Marseille till västvärldens heroinhuvustad.
Källa: Alfred W. McCoy, The Politics of Heroin in Southeast Asia, New York: Harper & Row, 1972, chapter 2.

Tidigt 50-tal. Sydöstasien
Koumintang beväpnades och finansierades för att bekämpa kommunisterna i Kina. Koumintang blev opiumkungar i “den gyllene triangeln”. Det CIA-kontrollerade flygbolaget Air America flög opiumet över hela sydöstasien.
Källa: Christopher Robbins, Air America, New York: Avon Books, 1985, chapter 9; McCoy, passim

50-talet till tidigt 70-tal. Indokina
Under USA:s krig i Vietnam spred man heroin i regionen och många amerikanska soldater blev missbrukare. I CIA:s huvudkvarter i norra Laos byggdes ett laboratorium för att framställa heroin.
Källa: McCoy, chapter 7; Robbins, p. 128 and chapter 9
 

1970-talet och 80-talet
Under mer än ett årtionde finansierades Manuel Noriega i Panama trots att man visste att han var en storhandlare i knark.
Källa:   Peter Dale Scott & Jonathan Marshall, Cocaine Politics: Drugs, Armies, and the CIA in Central America, Berkeley: U. of CA Press, 1991, pp. x-xi.


1973-80. Australien
The Nugan Hand bank var en bank som drevs av CIA som sysslade med att finansiera droghandel och internationella vapenaffärer.
Källa:  Jonathan Kwitny, The Crimes of Patriots: A True Tale of Dope, Dirty Money and the CIA, New York: W.W. Norton & Co., 1987,

1980-talet. Centralamerika
För att finansiera de legoknektar som man använde för att försöka störta regeringen i Nicaragua smugglade man kokain till USA som man såg till att det hamnade i händerna på gäng i Los Angeles förorter.
Källa: Murray Waas, “Cocaine and the White House Connection”, Los Angeles Weekly, Sept. 30-Oct. 6 and Oct. 7-13, 1988, m.fl.

1980-talet till tidigt 90-tal. Afghanistan

USA finansierade och beväpnade mujahedin som kämpade mot den sovjetiska ockupationen. Den främsta biståndstagaren var den ledande herionhandlaren Gulbuddin Hekmatyar vilken man också understödde med lastbilar som användes för heroinexport.
Källa:  Tim Weiner, Blank Check: The Pentagon’s Black Budget, New York: Warner Books, 1990, pp. 151-2

Från mitten av 80-talet till tidigt 90-tal
CIA strävade efter att se till att deras marionetter på Haiti skulle hålla sig kvar vid makten och blundade för sina klienters knarkaffärer. 1986 startade USA en “anti-drogpolis” på Haiti som tog aktiv del i narkotikahandeln.
Källa:  New York Times, Nov. 14, 1993; The Nation, Oct. 3, 1994, p. 346

Från 2001 till idag
Under bombkampanjen 2001 hade man en lista på 25 knarklaboratorium och lager som man undvek att bomba för att de tillhörde Norra Alliansen. Idag är deras marionettregim med Karzai i spetsen
djupt involverad i knarkhandeln.
Källa:  Ahmed Rashid, Descent into Chaos: The United States and the Failure of Nation Building in Pakistan, Afghanistan, and Central Asia (New York: Viking, 2008), 320.
Guardian, April 7, 2006, Independent, April 13, 2006, San Francisco Chronicle, April 17, 2006.

onsdag 26 januari 2011

måndag 24 januari 2011

USA OCH DESS MARIONETTREGIMS ROLL I KNARKHANDELN I PERU

En del av de dokument som har publicerats genom Wikileaks (se t.ex. dokumentet 09LIMA345) ger en målande beskrivning av hur armén sköter knarkhandeln.

Det är armén som sköter tillförseln av de kemikalier som nödvändiga för narkotikaproduktionen. Man skickar t.ex. regelbundet mer bränsle (fotogen) än vad som behövs för arméns normala bruk och varefter man lämnar över den “överflödiga” fotogenen till sina kompanjoner som sköter produktionen av knarket. Officerarna ser den extra fotogenen som ett nödvändigt komplement till sin dåliga grundlön. Armén ser också till att transporterna med färdigproducerad narkotika kommer fram till hamnarna vid stilla havet. Mexikanska affärskompanjoner är verksamma på peruanska militärbaser där man utgår med militärfordon som transporterar narkotikan till en hamnar som sköts av militären. Där driver armén t.ex. en fiskpaketeringsanläggning där man packeterar narkotikan tillsammans med fisk för export. Även landningsbanor som ligger i anslutning till militärbaser i de kokaproducerande regionerna används för att exportera narkotikan.