söndag 23 september 2012

Några tankar om mötet i Stockholm

Kamrater i ett kvinnofängelse i Peru som firar en
revolutionär högtidsdag. Bilden på väggen föreställer
Ordförande Gonzalo.
De som är intresserade av den revolutionära kampen i Peru har under många år firat den 24:e september med olika föredrag och aktiviteter. Den 24:e september 1992 är den dag då Ordförande Gonzalo höll ett tal som spelades in på film eftersom imperialisterna efter gripandet ville visa upp honom inför samlad media. Talet hölls 12 dagar efter gripandet och finns i sin helhet på film och i nedtecknad form (se föregående blogginlägg). 

I och med att gripandet fick allvarliga konsekvenser och att imperialisterna senare lyckades att övertyga många att Ordförande Gonzalo ville lägga ner kampen blev talet särskilt viktigt att föra ut. Det är i detta tal som han för sista gången, fram tills idag, fått tala fritt och han uppmanade så klart alla kamrater att fortsätta genomföra centralkommitténs beslut, dvs att fortsätta folkkriget.

På årets firande hade vi glädjen att få lyssna till ett föredrag från en kamrat från föreningen Ny Demokrati i Tyskland. Kamraterna i Tyskland har i allmänhet långt större kunskaper än oss om vad som händer i Peru och de gör ett viktigt arbete i att hålla möten runt om i Europa och att analysera utvecklingen i Peru och utomlands. Föredraget behandlade kort Ordförande Gonzalos betydelse och hans bidrag till marxismens utveckling och frågan om hans gripande och 20 år av isolering.

"Move heaven and earth to defend
the life of Chairman Gonzalo
". Bilden
är tagen i England 2004 men är
med sannolikt målad på 90-talet.
Tyvärr verkar det som om hans tal i sin helhet inte längre finns lättillgängligt på nätet. Det som däremot finns är en kortfilm där Perus f.d. diktator Fujimori pratar och där ett par kortare klipp upp ur talet visas. I filmen säger en känd "senderolog" (en person som utger sig för att vara expert på PKP) att det är "hederligt polisarbete" som ligger bakom att de lyckades gripa honom. Anledningen till de lyfter fram frågan om "hederligt polisarbete" är att Fujimori numera allmänt smutskastas och de vill inte ge honom "äran" för gripandet. Det har kommit fram att det knappast var några vanliga poliser som lyckades spåra upp honom utan att det var diktatorn Fujimoris patruller som genomförde en operation under CIA:s ledning.

http://www.youtube.com/watch?v=bJ8gHreLdgg&feature=related

I ett klipp i filmen säger Ordförande Gonzalo ungefär att man kan döda mannen men inte hans idéer. Det är också vad denna blogg handlar om. Trots att har hållit honom i isolering under fruktansvärda förhållanden i över 20 år så kan de inte stoppa spridningen av hans idéer.

Självklart avslutar vi med slagord just på det sätt som retar den svenska mys-pys-"vänstern" särskilt mycket. Att vara "peru-maoist" eller "terrorist" i ögonen på storbourgeoisien och dess medbrottslingar är självklart inget negativt.

LEVE ORDFÖRANDE GONZALO!
NER MED REVISIONISMEN!

1 kommentar:

  1. Åh korkade mordiska kommunister, det är sällan man stöter på folk som är både onda och korkade men ni passar in. Berätta för mig hur det har gått i Peru, inget vidare va?

    SvaraRadera